top of page

Dag 5 ~ Sauda - Odda

Händelserik natt. Vaknade av rejäla smällar och dunder. Det åskade ordentligt och då vi satt upp tältet i en dal så rumlar ljudet ordentligt och länge. Det slår mot bergsväggarna och får bil och tält att skaka. Vi öppnade upp skyddet för ett av våra takfönster och kollade på blixtarna, räknade sekunderna mellan ljus och muller. Jesper, hjälten, hoppade ner och spände absiden så den inte skulle vattenfyllas eller blåsa sönder.

Måste sägas, det var en annorlunda och läcker upplevelse.


Vakna gjorde vi åter igen av annat än vår väckarklocka. Dagens väckarklocka kom i form av en man i skyddskläder och trimmer. Han skulle prompt trimma vid vårt tält kl.8:00, varför inte lixom?


Vi hoppade över frukosten och började istället vår resa ner i Sauda igen. Påväg upp för en snirklig och nästintill tropisk väg så får Jesper syn på en otäck stig som går längs med bergsväggen på andra sidan stupet ner till den ringlande forsen. Han ser sedan en dörr in till en gruva och ställer sig på bromsen. "DÄR MÅSTE VI GÅ!", han lyckas vända mitt på en smal bergssideväg och åker tillbaka till ett café vi sett skyltning om någon minut innan. Det visar sig vara ett café som erbjuder guidade turer i en gammal 1890-tals gruva! Vi bokar våra platser för turen som ska gå av stapeln om en timme. Det kostade 190kr/person.

Medans vi väntar gör vi frukostnudlar och kollar på alla som anländer till platsen. Många åker, men några stannar.


När tiden är inne går vi upp för backen igen till caféet. Vi möts upp av en guide och får våra hjälmar med pannlampor. Vi börjar vandringen längs med berget och får en riktigt bra guidning! Hon som guidar är grym och berättar på engelska för oss och på Norska för en annan. Väl i gruvan är det 6 grader, mörkt och läckert. Vi kan inte undvika att jämföra med andra guidade turer vi fått i gruvor, tex i Falu Koppargruva där allt är iordninggjort. Här är allt rått, bevarat och som det var när nazisterna lämnade den efter andra världskrigets slut. Ja, för det var nämligen så att vi fick se lämningar efter nazisterna. De hade förvarat sina vapen i gruvan under kriget och i och med att de inte visst om skicket på gruvan så hade de satt upp stålpålar för att stötta upp.


Vi är ju lite som vi är och vi hamnade alltid efter när de gick. Vi fotar ju gärna och stannar och kollar lite själva. Så ibland blev gruvan helt kolsvart och vi blev plötsligt ensamma. Men med lite fart under fötterna hittade vi dem igen. Vi rekommenderar starkt att man tar denna gruvtur. Väl värd sina pengar.


Nog om gruvan nu, även om vi blev väldigt nördiga och skulle kunna skriva en hel novell om den.

Efter gruvan kom vi efter några timmars körning fram till Låtefossen. Mäktigt!

Vår slutdestination för dagen var Odda. Där slog vi läger en bit ovanför byn bland några andra campervans och tog oss en lite krånglig promenad ner till vattnet. Det är brant som tusan och vi hade inte tänkt att den skulle bli så lång som den blev. Solen sken ÄNTLIGEN och vi fick lite feeling. Vi skulle hitta stranden och badplatsen om vi såg något om på google och på skyltar men det tog minst en timme för oss och lite gissande innan vi hittade den. WOW! TYVÄRR hade vi dumt nog inte tagit med oss badkläderna. Det var som i en saga!! Helt magiskt! Bland det absolut vackraste jag sett live i mitt liv.

Vi tittade på utsikten en stund tills vi kände lite regndroppar och började ta oss tillbaka.

Slog upp tältet och reste vår markis. Satte oss med datorn och tömde telefonerna på bilder (minneskorten fylldes i gruvan).


Soppmiddag och mys medans vi lyssnade på regnet på vår markis.


51 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page