top of page

Dag 8 ~ Kebnekaise

Vi gick upp vid 7 och började packa ihop våra grejer. Vädret var fantastiskt! Vindstilla och solklart, inte ett moln på hela himlen! Vi bestämde oss fort för att ta första helikopterturen till fjällstationen.

Vädret var för bra för att missa vår chans att ta oss till toppen! Väl värd sina pengar.

Vi kommer upp till ett fantastiskt landskap, med strålande varm sol och inte en vindpust. Hittar en mysig och lite skyddad plats att slå upp vårt tält och lagar lite mat. Sedan drar vi!

Med en bra packad dagsväska drar vi iväg mot Kebnekaises topp kl 10:00. Lite sent, men vi måste ta dagen till akt! Vädret kan snabbt slå om här och väderprognoserna har inte stämt någon dag sedan vi kom upp.

Mycket blod, svett och tårar ... Vi lyckades ta oss upp på toppen, helt galet.

Värsta och läckraste jag gjort i mitt liv, men nu är det överstökat/avcheckat på min lista! Jesper vars tredje gång detta var, har varit min klippa genom hela vandringen! Otroligt stark och det känns som att vi kommit varandra ännu närmare efter detta.


Vi hade ofantligt tur med vädret! När vi kom ner från Keb och ner i kaffedalen och vände oss om såg vi hur ett stort regnmoln tog över hela toppen så den inte syntes längre. När vi började ta oss upp för kaffedalen såg vi hur regnmolnet drog mot oss, så vi skyndade oss extra, trots att mina ben inte riktigt höll måttet. Väl på toppen av det hemska berget Vierramvare var molnet oroväckande nära. Vi sprang iprincip över toppen och mötte på en man med kramp i högerbenet. Vi stannade för att kolla att han var okej. Vi tog oss ner för berget och ner i Kittelbacken utan att bli blöta men vi såg molnet bakom oss hela tiden.

Väl nere för den branta sluttningen och nere på en stentrappa mötte vi en man och hans son. Mannen hade en svullen fot och var rädd. Vi pratade en stund, försäkrade oss om att de skulle klara sig och inte behövde hjälp och tog oss sedan vidare ner. Efter 1-2 timmar kom vi fram till den stora forsen igen, ca 30 min hemifrån. Jag blir rejält blöt om högerfoten och skon fylls med vatten. Vi fortsätter hem, nu med ingen energi kvar och vi bara traskar på, längtan efter tältet var enorm.


Det blåser sedan 3 timmar tillbaka. Solen gick i moln för 4 timmar sedan men det är ljust. Vi hinner in i tältet, jesper får slita av mig skorna för mina fingrar är så svullna att jag inte får grepp om snörena och fötterna är även de väldigt svullna. 10min efter att vi kommit in i tältet börjar det regna.


Hela natten har det regnat och blåst så in i bomben. Det blåser fortfarande väldigt och vi är så tacksamma för att vi tog berget när vi gjorde!


32 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page